Bij Boerman Groesbeek hebben we niet alleen verstand van goed en lekker vlees, maar weten we ook alles over heerlijke kruidenmelanges én hoe u deze zelf kunt maken. Hieronder vindt u een overzicht van diverse kruidenmelanges met de bijbehorende ingrediënten en eventuele extra informatie.

Opmerking: Maakt u zelf kruiden en specerijen, dan is het van belang deze kruidenmixen op de juiste manier te bewaren. Dit doet u in een blik of pot op een koele, droge en donkere plaats.

Appeltaartkruiden

Nodig voor 1 appeltaart:

2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel nootmuskaat (gemalen)
1/3 theelepel gemberpoeder (djahé)

Baharat (Noord-Afrikaans)

Nodig:

2 eetlepels gemalen zwarte peper
2 eetlepels paprikapoeder
2 eetlepels gemalen komijn
1 eetlepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen kardamom
Baharat betekent ‘specerij’ in het Arabisch. Het is een Noord-Afrikaanse kruidenmix die ook gebruikt wordt in Libanon, Syrië, Israël en Jordanië. Het mengsel wordt vaak gebruikt voor het kruiden van lamsvlees, maar is een all-purpose smaakmaker voor vis, kip, rundvlees, tomatensauzen en soepen.

Baharat (Turks)

Nodig:

2 eetlepels gemalen zwarte peper
2 eetlepels gemalen komijn
1 eetlepel gemalen koriander
1 eetlepel gemalen munt
1 eetlepel gemalen kruidnagel
1 theelepel nootmuskaat
½ theelepel gemalen kardemom
mespuntje gemalen kaneel

Barbecuekruiden

Nodig voor twee eetlepels barbecuekruiden (genoeg voor ongeveer 2 kg vlees):

1 theelepel (zee)zout
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel zwarte peper
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel rozemarijn, zeer fijn gehakt
1 theelepel komijn

Berbere

Nodig:

4 theelepels cayennepeper (of meer naar smaak)
2 theelepels fenegriekzaad
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels kardemompoeder
2 theelepels peperkorrels
1 theelepel zout
mespunt nootmuskaat
4 theelepels komijnzaad
3 theelepels knoflookpoeder
4 theelepels gedroogde basilicum
Berbere is een zeer pittig specerijenmengsel dat de grondslag vormt van de keuken van Ethiopië. Het is samengesteld uit velerlei specerijen, maar essentieel zijn hete rode peper en fenegriek.

Bereiding:
Maal het fenegriekzaad en de zwarte peperkorrels fijn. Vermeng de chilipoeder, fenegriekzaad, gemberpoeder, kaneelpoeder, kardamompoeder, zwarte peper en het zout met elkaar. Rooster de specerijen (zonder olie) in een zware pan op laag vuur voor het verkrijgen van een meer intense smaak in ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren. Maal het komijnzaad fijn. Voeg vervolgens de nootmuskaat, gemalen komijn, knoflookpoeder en de gedroogde basilicum aan toe. Meng alles goed door elkaar.

Geniet van Berbere en probeer het uit in bijvoorbeeld soep, macaroni, nasi, voor het bestrijken van kip, rund en lam, voor marinades en sauzen, visgerechten en groenteschotels. Voor het malen van de kruiden is het handig om een elektrische koffiemolen te gebruiken.

Cajunkruiden 1

Er bestaan diverse soorten cajunkruiden. Onderstaande is afkomstig uit Louisiana.

Nodig:

2 theelepels zout
3 theelepels paprikapoeder
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel gedroogde oregano
2 theelepels cayennepeper
1 theelepel zwarte peper
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel tijm

Cajunkruiden 2

Nodig:

2 eetlepel paprikapoeder
3 theelepels zout
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel witte peper
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel oregano
1 theelepel tijm
met als extra toevoegingen (en/of): selderie – basilicum – dragon – komijnzaad – gemalen laurier (elk ½ theelepel)
Naast deze kruidenmelanges heeft Boerman Groesbeek nog veel meer heerlijke recepten voor u. Die vindt u hier.

Nullam turpis nunc, tempor vel lectus non, maximus bibendum nulla.
Nulla quis orci posuere mauris lobortis suscipit.

Henk de vries

Nulla quis orci posuere mauris lobortis suscipit.
Nullam turpis nunc, tempor vel lectus non, maximus bibendum nulla.

Arnold Schwarzenegger

Nulla quis orci posuere mauris lobortis suscipit.
Nullam turpis nunc, tempor vel lectus non, maximus bibendum nulla.

Mr. Bean